UTILE

CUM SA AM GRIJA DE TUBUL MEU DE TRAHEOSTOMIE ?

Asistența dvs. vă va învăța modul potrivit de a vă îngriji canula traheala înainte de a vă întoarce acasă. Ingrijirea de rutină trebuie efectuata cel puțin o dată pe zi, după ce ați fost externat din spital.

1. Strângeți următoarele consumabile:

Mănuși nesterile
Un recipient curat (sau chiuveta)
Apă oxigenată
Comprese din tifon
Ser fiziologic sau apă de la robinet (Utilizați apă distilată dacă aveți un rezervor septic sau apă de puț)
Tampoane din bumbac
Periuta pentru curatare canule
Cârpă curată
Prosop
Snur pentru prindere canula
Foarfece

2. Spălați-vă bine mâinile cu apă și săpun.
3. Așezați-vă sau stați într-o poziție confortabilă în fața unei oglinzi (în baie peste chiuvetă este un loc bun pentru îngrijirea stomei dvs.).
4. Puneți mănușile.
5. Aspirați tubul. (Furnizorul dvs. de servicii medicale vă va oferi mai multe informații despre procedura de aspirare).
6. Dacă tubul are o canulă interioară, scoateți-o. (Dacă canula nu are o canulă interioară, mergeți la pasul 12.)
7. Țineți canula interioară peste bazin și turnați peroxidul de hidrogen peste și în el. Utilizați cât mai mult peroxid de hidrogen, pentru a curăța bine canula interioară.
8. Curățați canula interioară cu dispozitive de curățare a țuburilor sau cu o periuta.
9. Clătiți temeinic canula internă cu soluție salină normală, apă de la robinet sau apă distilată (dacă aveți un rezervor septic sau apă de adâncime).
10. Uscați complet interiorul și exteriorul canulei interioare cu un tampon curat din tifon.
11. Reintroduceți canula interioară și fixați-o în poziție.
12. Îndepărtați tifonul murdar din jurul gâtului și aruncați-l.
13. Inspectați pielea din jurul stomii pentru roșeață, duritate, sensibilitate, drenaj sau miros neplăcut. Dacă observați oricare dintre aceste afecțiuni, sunați asistenta medicală sau medicul după ce ați terminat îngrijirea de rutină.

14. Înmuiați tampoanele cu bumbac într-o soluție de jumătate de apă oxigenată și jumătate apă. Utilizați tampoanele pentru a curăța părțile expuse ale canulei exterioare și pielea din jurul stomei.
15. Umeziti cârpa de spălare cu soluție salină normală, apă de la robinet sau apă distilată. Utilizați carpa pentru a șterge peroxidul de hidrogen și pentru a curăța pielea.
16. Uscați canula exterioară expusă și pielea din jurul stomiei cu un prosop curat.
17. Schimbați legăturile tubului tras.

Măsurați și tăiați o bucată de cravată suficient de lungă pentru a merge în jurul gâtului de două ori. Tăiați cravata la un unghi (Ilustrație 17c), astfel că este mai ușor să introduceți cravată în placa de gât.
Desfaceți o parte a vechii cravate și scoateți-o de pe gât. Nu îndepărtați complet vechea cravată până când cea nouă nu este fixată și este bine fixată.
Țineți tubul tras în loc, legați cravata printr-o gaură a plăcii de gât, în jurul gâtului, prin celălalt orificiu al gâtului și din nou în jurul gâtului.
Trageți ușor cravata și legați un nod pătrat pe partea laterală a gâtului. Ar trebui să existe suficient spațiu pentru a nu mai mult de două degete între cravată și gât. (Imaginea 17d)
Tăiați, îndepărtați și aruncați vechea cravată. Dacă aveți un tub de tras cu manșetă, aveți grijă să nu tăiați balonul cu manșetă atunci când îndepărtați vechea cravată a trasului.

18. Așezați o tifon cu ochiuri sub cravată de traheostomie și placă de gât, plind-o sau tăind o fâșie în ea. Notă: Unele mărci de tifon cu ochiuri sunt pre-tăiate. Important: Nu utilizați 4 x 4 tifon sau toppers – acestea conțin fibre de bumbac care ar putea bloca căile respiratorii.
19. Scoateți mănușile și le aruncați.
20. Spălați-vă mâinile cu săpun și apă caldă.
21. Spălați bazinul și peria mică cu săpun și apă caldă. Uscați-le și puneți-le departe.
22. Puneți prosopul folosit și prosopul în rufe.
23. Spălați-vă din nou mâinile cu săpun și apă caldă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

captcha

Please enter the CAPTCHA text